Publicitatea Distruge Trecutul

Ma plimbam deunazi prin Bucuresti. Nu cautam ceva anume ci pur si simplu am avut putin timp liber si vroiam sa mi-l petrec pe strazi fara contact cu internetul cu jobul sau cu problemele zilnice atat de stresante. Pur si simplu priveam orasul asa cum este el. Mi-am adus aminte de versurile baietilor de la Mafia : Dupa Blocurile Gri… Am realizat ca nu mai este asa. Nu mai exista blocuri gri dupa care stam noi majoritatea. Acum toate aceste blocuri si nu numai sunt acoperite de bannere publicitare imense. Chit ca vrei chit ca nu esti asaltat de imaginile colorate ale unor produse pe care ajungi intr-un final sa le folosesti pt ca subconstientul iti spune asta. Am vazut Bannere imense pe fatade ce odinioara era considerate frumuseti reprezentative ale bucurestiului. Privesti casele vechi din centru si pe cele mai multe dintre ele vezi sigla sau firma luminoasa a unei companii sau cine stie ce alte chestii de gen. Taxiurile toate acoperite cu stickere media sau de firme de constructii. La metrou, in autobuze, in vitrine, pe stalpi, in parcuri, pe bulevarde .. peste tot publicitatea apasa subconstientul unui popor. Dar cel mai grav este ca s-a distrus trecutul. Nu e doar cazul Bucurestiului ! sunt multe orase in tara care sunt pur si simplu ambalate in material cauciucat sau plasa colorata. Care sunt cladirile vechi ? unde e izul orasului de odinioara ? Ferestrele din lemn vechi si sticla tocita ?
Mai exista oare identitate arhitecturala ? Ne limitam la un teatru un tribunal o casa a poporului si 4 5 cladiri istorice reprezentative ? asta e arhitectura secolului trecut ? Totul se acopera. M-a intristat oarecum asta. Inteleg poate mai bine decat multa lume ce inseamna publicitatea si ce genereaza ea dar e trist sa vezi cum pe o cladire din 1896 atarna un banner imens ce te forteaza sa ridici o spranceana.
Publicitatea distruge incet incet trecutul.


PSŞ fara nicio legatura cu articolul de mai sus, dar ma gandesc din ce in ce mai des sa apelez la o epilare definitiva. Voi ce parere aveti despre asa ceva?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu